Zorgeloos leven, hoe doe je dat?

Waar een wil is is een weg!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Zorgeloos leven

Een zorgeloos leven, hoe zou dat zijn? Is het wel mogelijk om een zorgeloos leven te leiden? Dit zijn vragen die niet alleen jou bezighouden, zo zijn er vele die hiermee bezig zijn. Ik had deze vragen uiteraard ook. Zo zullen dan ook ongetwijfeld de volgende vragen komen na de eerste vragen. Hoe ziet een zorgeloos leven eruit? En hoe ga ik daar voor zorgen?

En het is natuurlijk leuk dat er een plaatje bij staat met don’t worry (maak je geen zorgen), maar ons gewoonweg geen zorgen maken lukt meer niet dan wel.

Vaak denken we er bij een zorgeloos leven aan dat we genoeg geld en materiële dingen moeten hebben. Zodat er op die manier geen zorgen meer zijn en we alles hebben wat ons hartje begeert. Dat lijkt misschien een mooi streven, maar betekent dat dan dat je tot die tijd met zorgen en stress moet blijven leven, tot je dit doel bereikt hebt? En wanneer bereik je dit doel?

Hoeveel geld en spullen denk je nodig te hebben voordat het leven zorgeloos voor je wordt?

Inhoudsopgave

Ongelukkig zijn met wat je hebt

Ik zal je een geheimpje vertellen en wellicht heb je hem wel vaker gehoord. Hier heb je waarschijnlijk geen aandacht aan besteed of kijk je gewoon elke keer weer weg. Dus wellicht is het nu tijd om daar eens goed naar te kijken, je bent namelijk niet voor niks bij dit artikel gekomen. Want ook jij bent waarschijnlijk zo naarstig op zoek naar dat geluk, dat leven zonder zorgen of stress. Wel hier komt het geheim.

Alles wat je buiten jezelf zoekt, maakt jou niet gelukkig!

Ja je leest het goed, geld en materiële spullen, jezelf vergelijken met een ander, maken jou niet gelukkig(er). Er zijn genoeg mensen met een hoop geld en spullen die doodongelukkig zijn en er zijn genoeg mensen die ogenschijnlijk in armoede leven en intens gelukkig zijn. En zo ook vice versa uiteraard. Hoe kan dat dan vraag je je wellicht af?

Het is zelfs een gemeenschappelijk iets en dat is het denken en specifiek de manier van denken. Wat anders is bij iemand die gelukkig of ongelukkig is, is het aangeleerde denken. Want hoe raar het ook misschien klinkt, jou kijk op het leven, is jou kijk op het leven gevormd door jou aangenomen denkwijze. Jou aangenomen overtuigingen.

Maar er is hoop. Want als iets aangeleerd is, dan kun je dat ook weer afleren.

Je aangeleerde denkwijze doorzien

Iedereen heeft andere ervaringen, zodoende ervaart iedereen zijn leven anders. En afhankelijk hoe jij je ervaringen beleeft en verwerkt, geeft dit jou een bepaalde kijk op het leven. Kun jij positief naar je (negatieve) ervaringen kijken en er wat van willen leren, dan zul je positiever in het leven gaan staan. Maar als de ervaringen die je moet ondergaan, jou negatief stemmen, dan zul je negatief in het leven gaan staan.

En dit hoort allemaal bij het proces genaamd leven en iedereen moet dit ondergaan. En in het begin hebben wij dit allemaal niet door en leven we het leven, zoals het is. We vormen onze overtuigingen over hoe de wereld en het leven draait en voelen gaandeweg dat we iets missen. Dit missen willen we graag opvullen en denken dit te doen met geld, spullen of iets anders. Meer hebben dan de ander of het beter hebben dan de ander, dan zijn we goed op weg.

Je bent materialistisch onverzadigbaar

Maar gaandeweg zul je merken dat je niet verzadigd kunt raken. Er komt nooit een moment dat je denkt en nu ben ik gelukkig en blijf ik gelukkig, met alles wat ik heb. Ga dit maar eens na voor jezelf, of je nu op dit moment nog niet zoveel spullen of geld hebt, of intussen een hele berg. Je wil altijd iets anders en/of meer hebben omdat je denkt, dat dat je daar brengt. Wanneer heb je genoeg?

Dus wat nu?

Als je kunt inzien dat het denken hierin de boosdoener is, kun je aan de slag gaan met je denken. Want je denken houd je wel bezig met wat je allemaal nog meer moet hebben of vind wat je nog moet hebben. Maar wat als we eens gaan stilstaan bij wat jij niet fijn vind aan jouw leven? Wat mis jij echt? En wat ga je er aan doen om dit te veranderen? Ik kan je in ieder geval verklappen dat wat je aandacht geeft groeit. Wat inhoudt dat als je negatief over iets blijft denken, het negatief voor jou blijft.

Zorgeloos gaan leven

Zorgeloos gaan leven is gaan leven zoals jij dat graag wil. Het loslaten dat geld en spullen jou geluk gaan geven en niet meer te kijken naar anderen. Op het moment dat je dit in kunt en wilt gaan zien, zal jou kijk op jouw leven en op de wereld veranderen. Je kunt je dan meer gaan richten op je innerlijke stemmetje, die jou verteld of iets goed voor jou is of niet.

Het stemmetje dat vertelt dat hetgeen je nu doet, helemaal niet leuk is of wat je echt graag wil. En dat je dat gewoon mag veranderen. Want vraag je eens af, van wie moet je dit blijven doen? Voor wie moet je dit blijven doen, als je zelf ongelukkig wordt of blijft?

En als iets groot is, kijk dan naar kleine stapjes om dat te veranderen. Vele kleine stapjes worden één grote en worden alsmaar makkelijker om te maken, naar gelang je verder komt. Des te meer je voor jezelf gaat zorgen hierin, des te meer je zorgeloos gaat leven. Want je gaat doen wat jij graag wilt doen en niet meer doen, waar je een hekel aan hebt.

De sleutel van het zorgeloos leven is dan ook dat je voor jezelf gaat zorgen. Kijken naar wat je niet meer wilt doen en wat je graag (anders) wilt gaan doen en hier actie in onderneemt. Geen rigoureuze acties, maar sta stil bij hoe je het wilt gaan aanpakken, schrijf het op, heb het erover met iemand anders. Niet vanuit vluchten, maar vanuit doordachtheid.

Tot slot!

Dus of je een zorgeloos leven wilt gaan leiden, hangt van jou zelf af en ik weet dat klinkt heel makkelijk. Maar toch is dit zo. Je hebt zelf de touwtjes in handen om wat van het leven te maken, om je persoonlijk te ontwikkelen tot iemand die het leven leeft, waar geluk een deel van is. Want zorgeloos leven of gelukkig zijn, is niet iets dat je kunt verkrijgen. Het is hoe je zelf in het leven staat en hoe je je voelt.

En als je positief in het leven komt te staan omdat je goed voor jezelf zorgt, voel je het geluk vanzelf.

Begin je weg naar een leven zonder zorgen of stress

Klik op de knop om naar de e-cursus Nooit meer zorgen of stress van Frank de Moei te gaan

Ga DIRECT naar de cursus toe!

Foto’s van pixabay.com en unsplash.com

2 reacties op “Zorgeloos leven, hoe doe je dat?

 1. Hello there, just became alert to your blog through
  Google, and found that it’s truly informative. I’m gonna
  watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 2. Hi there, thank you for your kind message.
  I am glad you find the blogs informative.
  My goal is to help those who are seeking, so I’ll be sure to continu writing.
  Have great day!

  Warm greetings, Marco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *