Weer genieten van het leven?

Dat is gewoon mogelijk!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
weer genieten van het leven

Weer genieten van het leven? Wat moet ik daar voor doen? Hoe kan ik dat weer doen? Ik zeg, mooie vragen die je jezelf stelt, als het leven niet zo gaat zoals je het graag zou willen zien. Of dat je ziet dat je wat mist. Hoe gaan we dan weer genieten van het leven? Daar gaan we samen in dit artikel naar kijken.

Via dit artikel kan ik je natuurlijk (weer) vele tips aanreiken zoals bijvoorbeeld, ga elke dag een rondje door het bos lopen. Of maak een lijst met welke dingen jouw het meest stress geven. En op zich zijn die natuurlijk niet verkeerd en heb ik in andere blogs natuurlijk ook mooie tips beschreven. Maar tips zullen pas echt gaan werken, als we de basis goed gaan zetten. Jou basis.

Want als ik je nou eens vertel, waar het uiteindelijk allemaal om draait? Hoe jij weer kunt gaan genieten van het leven! Hoe jij weer blij kunt zijn met wie je bent! Dan denk ik dat we een stuk verder komen dan dat ik weer wat tips ga oprakelen, die je kunt gaan volgen. Ga lekker zitten en lees met me mee.

Inhoudsopgave

Waarom genieten we niet meer?

Simpelste antwoord op deze vraag is. We zijn onszelf onderweg tijdens het groeien in het leven kwijtgeraakt. Alles wat we vanaf ons prille begin in het leven leren, is voor het overgrote deel de gedachten en overtuigingen van een ander. Hoe diegene die ons dingen (aan)leren naar het leven kijken. We groeien op en vertrouwen erop dat wat ons verteld en/of geleerd wordt, dat dat de waarheid is. En natuurlijk begrijp ik als je zegt, ik heb lang niet alles zomaar aangenomen, wat mij verteld werd.

Dat geloof ik natuurlijk gerust, maar toch heb je veel overgenomen dan je denkt. Er wordt een bepaalde kijk op het leven in je brein vastgelegd vanaf het moment dat je geboren bent toen men je dingen is gaan leren, hoe je ouders vinden hoe dingen moeten of zijn. Wat je veelal al niet eens meer weet, zo jong was je. En buiten het feit dat ons veel (aan)geleerd wordt, horen we ook vele opmerkingen gaandeweg. Zo zal je ongetwijfeld het volgende wel eens voorbij hebben horen komen. Alles kost geld je moet goed verdienen, het leven is geen pretje, kijk die heeft het goed voor elkaar.

Wordt toch eens volwassen, stel je niet zo aan, als je je school niet afmaakt dan….. of zo komt er niks van jou terecht. En wie heeft dat onderstaande vingertje niet meer dan eens gezien, als je weer eens heerlijk onbewust aan het spelen was. Zo kwam er dan weer eens iemand naar je toe en je vertelde dan (boos) dat je dat maar niet meer moet doen. En jij je van geen kwaad bewust was? Het was iemand anders zijn idee dat dat maar niet meer moest gebeuren. Of het was gewoonweg een chagrijnig mens en was je op het verkeerde moment op de verkeerde plek, zodat hij zijn boosheid even kon ventileren.

weer genieten van het leven

Als het maar genoeg herhaald wordt, neem je het aan.

En zo kan ik heel wat kantjes vullen met dit soort uitspraken en situaties. Die je overal en nergens wel eens meer dan 1 keer gehoord of meegemaakt hebt. Als je dit soort dingen maar vaak genoeg hoort, neem je ze uiteindelijk (vaker dan je denkt) aan als waar. Je gaat over jezelf twijfelen, raakt al minder tot niet meer tevreden met jezelf, je begint met het vormen van een negatief zelfbeeld. Zodat je uiteindelijk niet meer kan genieten van het leven.

Dat heb je niet doorgehad of heb je niet door, want het sluipt er langzaam in, naarmate je maar vaak genoeg negatieve dingen hoort over jou of over het leven. Dingen die volgens anderen niet kloppen of horen, maar dat is de overtuiging van de ander, nog niet die van jou. Maar je hebt ze wel intussen onbewust overgenomen.

Je gaat jezelf op den duur veroordelen, je wordt wellicht onzeker, negatief vechtlustig, raakt gestrest en/of maak je je zorgen. Het leven wordt steeds bedreigender en het genieten valt steeds verder weg. Want net als ik, jij en vele anderen zijn gewoonweg vergeten dat wij hebben genoten. Tot een zekere leeftijd bestonden er geen zorgen en leefde we volledig in het moment, we speelde er heerlijk op los.

En waar het “fout” is gegaan, is voor iedereen verschillend. Ik zet fout tussen aanhalingstekens omdat het niet altijd zomaar fout is, wat er onderweg is gebeurd. Het is maar net hoe jij je leven hebt ervaren of hebt moeten ervaren, daar zitten per persoon enorm veel verschillen in.

Hoe gaan we dan weer genieten van het leven?

Zo komen we tot de kern van het artikel en de klus die je te wachten staat. Klus Marco? Hoor ik je denken of zeggen en hier haken de meeste mensen dan ook af. Ja je kunt genieten van het leven en ja gelukkig zijn is ook gewoon mogelijk. Maar dat houdt in dat je aan jezelf mag gaan werken, want als je vind dat er wat moet gaan veranderen, dan gebeurd dat niet als je wat tips leest en achterover blijft hangen en denkt dat het in de toekomst wel over gaat.

Nu wil ik je natuurlijk ook niet afschrikken, want dat is niet de bedoeling. Het is namelijk fijn om met je zelf aan de gang te gaan. Het is namelijk zo dat je in mag gaan zien dat de overtuigingen en aannames die je intussen hebt verzameld over jezelf en het leven, lang niet allemaal van jou zijn. Maar om te zien wat niet bij jou hoort of beter gezegd wat niet bij jou past, is hetgeen je gaat ontdekken als je aan jezelf begint te werken.

De overtuigingen en aannames die je gaandeweg hebt aangenomen, hebben jou nu na al die jaren die je nu leeft gevormd. Met de waarschijnlijke overtuiging dat jij denkt dat jij nu bent wie je denkt dat je bent, maakt het dan niet makkelijk om het even om te gooien. Maar dat is geen probleem als je de wil hebt om te willen veranderen. Het begint daarin met één ding.

Je bent je gedachte niet!

Op het moment dat je dit hier en nu in kunt zien, kun je grote sprongen maken. Alles wat gebeurd is, gebeurd niet nu en is eigenlijk niets meer dan een verhaal in je hoofd. Alles wat je beleeft/ervaren hebt is er niet meer en kun je niet meer veranderen. Wat maakt dat je dit mag gaan loslaten. Het zal je een hoop energie en frustratie schelen, want je hoeft er dan niet meer mee bezig te zijn.

Zo kun je dan je eigen onderzoek gaan doen, naar wat jij vind en hoe jij de dingen ziet. Dat je je eigen overtuigingen kunt gaan vormen over hoe het leven is en wat jij er van wilt maken. Elke dag is een nieuwe start naar hoe jij je leven wilt gaan leiden, de toekomst staat niet vast. Dus aan jou de vraag, wil je weer gaan genieten van het leven? Om je een klein beetje op weg te helpen op een leuke manier, heb ik het artikel geniet jij van je leven geschreven. Wellicht vind je het leuk om die nog even te lezen.

Tot slot!

Als je eenmaal bent begonnen met je zelfontwikkeling, zal je veel van jezelf tegenkomen. Het zal lastig zijn en soms ook echt niet leuk maar ik kan je vertellen, het is het meer dan waard als je eenmaal ziet dat het leven toch echt wel leuk is. En dat ook jij gewoon kunt genieten zonder moeite. Het wordt je toegewenst jezelf te ontplooien, je hebt dit leven maar 1 keer en die mag leuk zijn! Dus mogen we ook zeker weer leren te genieten van het leven.

Dat je mag ontwaken tot je volle potentieel!

Begin je weg naar een leven zonder zorgen of stress

Klik op de knop om naar de e-cursus Nooit meer zorgen of stress van Frank de Moei te gaan

Ga DIRECT naar de cursus toe!

Foto’s van pixabay.com en unsplash.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *