Positief denken tips alleen, redden we het daarmee?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Positief denken tips

Met positief denken alleen, red je jezelf dan? Zorgt dat ervoor dat je dat leven zonder zorgen of stress kunt leiden? Of zit er meer achter dan alleen het positief denken? Uiteraard helpt positief denken gerust. Maar jezelf continu proberen te dwingen tot positieve gedachten, terwijl diep in jou de overtuiging van die positiviteit er niet is, win je de strijd niet.

Nu klinkt dat natuurlijk niet echt hoopvol en zou je wellicht op zoek willen gaan naar dat artikel dat dit wel ondersteund. Maar zeg ik, blijf nog even lezen en zie waar dit heen gaat. Ik wil je graag wat dingen in laten zien, waar je mee aan de slag kunt gaan voor jezelf.

Op de foto hiernaast staat eigenlijk al een deel van de oplossing. Want als je de tekst leest die daar staat, wat voor gevoel of gedachte komt er dan bij jou op? Geloof je in je zelf? Heb je de liefde voor jezelf? Of vliegen op dat moment de negatieve gedachten al door je hoofd, over wat je van jezelf vind?

Nu kan ik die vragen wel voor je gaan beantwoorden maar ik denk dat je die zelf wel kunt invullen. Als je in jezelf gelooft en de liefde voor jezelf hebt, ben je niet op zoek naar positief denken tips. Ik bedoel dit uiteraard niet kwaad, want dat je op zoek bent omdat je je niet fijn voelt is het beste wat je voor jezelf kunt doen.

Inhoudsopgave

Hoe ga je weer in jezelf geloven?

Wat is er voor nodig om weer in jezelf te gaan geloven? Dan kun je voor jezelf eens gaan kijken naar de volgende vraag. Bedenk voor jezelf eens wat je niet leuk vind aan je leven? En wat zou je graag anders willen of veranderen aan je leven? Er zullen genoeg onderwerpen aan je voorbij komen waar je over nadenkt, wat je niet fijn vind. Pak er even pen en papier bij en maak dan een lijst voor jezelf met alle dingen die je niet fijn vind.

Van grote onderwerpen tot kleine onderwerpen, bijvoorbeeld van werk(situaties) tot aan de kleur tandenborstel die je niet aan staat, schrijf zoveel mogelijk op. Op het moment dat je de lijst af hebt, loop dan de lijst eens af en kijk naar wat jij voor jezelf makkelijk kan veranderen. En start daar dan nu mee! Op het moment dat jij je leven gaat invullen zoals jij dat wilt, de dingen naar jou hand gaat zetten, zal je het plezier in het leven gaan terug vinden.

Het leven duurt te kort om dingen te doen, waar je geen zin in hebt of niet leuk vind om te doen. Je gaat dan ook beter in je vel zitten, omdat je steeds minder dingen tegen je zin in gaat doen. Je maakt het leuker voor jezelf! Er zullen ook onderwerpen op je lijst staan die wellicht ingrijpender zijn, maar alles op zijn tijd. Je hoeft je niet te focussen op alles dat er op de lijst staat.

Op één ding tegelijk focussen

Je maakt het jezelf moeilijk als je alles tegelijk wilt gaan oplossen en het jezelf moeilijk maken doe je al genoeg. Dus begin met de dingen die je makkelijk zelf kunt oplossen. Ik zeg zelf oplossen omdat je veel zelf kunt, maar er zullen ook dingen op je lijst staan waar je wat hulp bij kunt gebruiken. Schroom je daar dan ook niet voor, je hoeft het niet alleen te doen.

We doen dingen veelal al alleen omdat we vinden dat we het zelf moeten kunnen, omdat we anders zouden falen. In je eigen ogen of in die van een ander. Maar dat mogen we loslaten, we falen juist niet als we opstaan en voor onszelf gaan zorgen! En wat een ander vind is al helemaal niet belangrijk. Het enige wat ik hier aan toe wil voegen is dat je niet egoïstisch bezig moet gaan zijn. Met andere woorden, dat je de dingen gaat doen omdat jij dat gewoonweg wil! Dat jij vind dat het verandert moet worden punt!

Er zit namelijk een verschil in of je iets doet met je hart of met je hoofd. Op het moment dat je iets wil gaan veranderen omdat jij vind dat het zo moet en dat het niet anders is. Kun je situaties onder druk zetten en weerstand ervaren die niet nodig hoeft te zijn. Verander dan ook vanuit je hart (met emotie) en niet vanuit de emotie in je hoofd. En natuurlijk zal er hier en daar evengoed weerstand komen bij mensen in jou omgeving als je aangeeft dat je het anders wilt.

Er zal alleen eerder begrip komen als je het vanuit openheid (hart) brengt, dan dat je het vanuit je vechthouding (hoofd) brengt.

Luisteren naar je innerlijke stem

Een duidelijke reden voor het niet positief denken. Is omdat er een innerlijke stem schreeuwt om aandacht. Een innerlijke stem die graag wil dat je de verandering in gaat zetten, om dat te gaan doen wat jij leuk vind om te doen. Je hebt onder andere die stem zolang genegeerd, dat je uiteindelijk negatief bent gaan denken. Een mooie en uitgebreide uitleg van dit alles vind je in het artikel hoe we positief gaan denken.

Het is dan ook fijn om te weten dat als je weer gaat luisteren naar deze innerlijke stem, dit de verdere verloop van jou leven gaat bepalen. Aan jou de vrije keus of die verloop positief of negatief is. En als je liever geen actie neemt en het alleen probeert met meer positief te gaan denken, is dat natuurlijk ook goed. Al kan ik je meegeven dat dat je niet heel ver brengt. Maar zoals gezegd, dat is de vrije keuze die we allemaal hebben, niets moet.

Het is daarbij begrijpelijk dat je sommige keuzes wellicht liever niet maakt, omdat ze eng zijn. Omdat je bang en/of onzeker bent wat men ervan vind of dat je denkt dat je het niet kunt. Probeer dan op dat moment in te zien, dat dit slechts gedachtes zijn en dat als je het beste voor jezelf wilt, je deze keuze toch mag gaan maken. En als je eenmaal beslist die verandering in te gaan zetten en daadwerkelijk doet, zul je je beter en sterker gaan voelen (positiever).

In de hoop dat ik je wat nieuwe inzichten heb gegeven, waar je mee aan de slag kunt, zeg ik. Begin met luisteren naar jou innerlijke stem, die weet wat goed voor je is en neem die actie(s) om je leven weer een positieve draai te geven. Het positieve leven ligt voor het grijpen en jij bepaalt.

Positief denken tips

Tot slot

Het klinkt enorm cliché , maar het leven is wat je ervan maakt. We zijn alleen de weg kwijtgeraakt en die kunnen we gewoon weer terugvinden. Maar dat is afhankelijk van jezelf en van wat jij wilt. Wil je verandering? Sta dan op en begin! Maak er weer wat leuks van en ga genieten van alles dat het leven je kunt bieden. Er is genoeg te ontdekken als je maar wilt. Alleen dan ga je zien dat positief denken vanzelf weer gebeurd.

Want als je het leven positief ervaart, hoef je jezelf niet te dwingen tot positieve gedachten.

Begin je weg naar een leven zonder zorgen of stress

Klik op de knop om naar de e-cursus Nooit meer zorgen of stress van Frank de Moei te gaan

Ga DIRECT naar de cursus toe!

Foto’s van pixabay.com en unsplash.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *