Persoonlijke ontwikkeling, waar start je?

Met een cursus?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Persoonlijke ontwikkeling cursus

Persoonlijke ontwikkeling waar start je? Is dat met een cursus? Met therapie? Met een coach? Waar moet ik beginnen? Laten we beginnen met het feit dat je niets moet. Zodra moeten ten tonele komt, gaan we iets doen wat niet prettig voelt. Kijk maar eens hoe dit bij je voelt als je bijvoorbeeld zegt, ik moet weer naar mijn coach omdat het helpt of ik mag weer naar mijn coach omdat dit voor mij werkt.

Wat voelt fijner, wat voelt beter aan?

Moeten levert uiteindelijk weer stress op, want je gaat heen omdat je van je zelf heen moet. Het moeten veranderen, wat het leven is zo niet fijn. En dit is juist iets wat we willen vermijden, want je wil werken aan een leven wat fijn voor je voelt. En dat is een leven zonder zorgen of stress en zonder moeten.

Inhoudsopgave

Een leven zonder zorgen of stress en zonder moeten?

Dat bestaat niet! Hoor ik je denken. En natuurlijk zijn er situaties die zullen passeren, waarin zorgen of stress opspelen. Of zullen we soms wel eens iets moeten doen. Dat klopt, dat hoort bij het leven. Maar hier zijn keuzes in te maken voor jezelf. Waar maak ik mij allemaal zorgen om, wat mij stress oplevert en wat moet ik eigenlijk allemaal?

En die keuzes zal je nu (nog) niet zien. Je bent nu wellicht vaak gestrest, zorgelijk en/of legt jezelf veel druk op, omdat dat je vind dat je bepaalde dingen moet doen. Of denkt dat je dingen moet doen. En gezien dat dit je leven nu is, denk je dat dit bij jou hoort. Dat dit je leven is, dat jij zo bent. Maar niets is minder waar en wanneer je aan de slag gaat met persoonlijke ontwikkeling, zal dit gauw genoeg aan het licht komen. Je zult in gaan zien dat je vele keuzes hebt.

Maar ik kies mijn zorgen en stress toch niet uit?

Het gaat er hier ook niet om dat je het uitkiest, maar welke emotie(s) erbij komt kijken, hoe je over de situatie (na)denkt en hoe je ernaar kijkt. Want wanneer je uit je negatieve gestreste gedachtes kunt komen, ga je heel anders naar situaties kijken. Zodat je ook anders kunt reageren op dat moment. Of dat je je vooraf geen zorgen meer gaat maken over hetgeen dat komen gaat, wat je denkt dat komen gaat.

Persoonlijke ontwikkeling, waar start je?

Ok, dan nu de grote vraag. Waar start je mee als je je persoonlijk wil ontwikkelen? En daar is maar één antwoord op. Het begint met het in zien bij hoe je je nu voelt. Ben je gelukkig? Nee? Wil ik dit graag veranderen? Ja? Je bent begonnen met je persoonlijke ontwikkeling!

Ja maar luister Marco, dat is wel heel makkelijk…

En dat klopt, het is zo makkelijk. Alleen nu komt de moeilijkheid waar velen het veranderen van je eigen leven, weer laten vallen. Heb je daadwerkelijk de wil en de discipline om je leven te gaan veranderen. Te veranderen in het leven dat je zo graag wilt leiden, een leven zonder zorgen of stress. De wil en discipline om dit te gaan bewerkstelligen? Je zult er namelijk tijd en energie in willen steken, want niets komt hierin vanzelf.

En als je die ingrediënten hebt, dat valt alles open en heb je de sleutel tot de deur van een gelukkig leven in je handen. Al zullen er gaandeweg, hoe verder je komt, steeds meer zelfinzichten komen. Je gaat dingen vanzelf zien en voelen hoe het beter kan en wat je voor jezelf wilt.

Hoe nu verder?

Ik kan je sturen naar een cursus waar vele mensen al wat aan gehad hebben. En dat is de cursus nooit meer zorgen of stress. Dat is zeker al een mooie start, omdat het al meteen naar de kern gaat van je(ons) probleem, ons (vaak negatieve) denken. De cursus geeft je mooie inzichten en handvatten om te implementeren op je weg naar een gelukkig leven.

Maar houdt er rekening mee dat de één sneller tevreden is met hetgeen ze tot nu toe behaald hebben, dan de ander. De weg die ikzelf bewandel, duurt al 18 jaar en daarin heb ik heel veel aangepakt. Ik ben bij cursussen, coaches, ceremonies en natuurgenezers geweest. Je kan het zo gek niet bedenken en er zal ongetwijfeld nog meer volgen.

Dit omdat ik door mijn verworven gedachten en inzichten, mezelf steeds meer wilde ontwikkelen. Er kwamen steeds meer dingen aan het licht die ik zelf interessant vond om te bekijken, te volgen en te ondernemen. Om daar te komen waar ik heen wil. En alles wat ik gedaan heb, heb ik met veel interesse, wil en discipline gedaan.

Houdt het dan nooit op Marco? Dat is maar net wat jij wilt bereiken of hoe ver je wilt gaan. Wat jij fijn en interessant vind om te doen. Je bent namelijk nooit uitgeleerd. En zeg jij voor jezelf dat als je bijvoorbeeld de cursus nooit meer zorgen of stress hebt gedaan, dit is voor mij genoeg. Is dit natuurlijk prima, want zoals eerder gezegd niets moet.

Een tip

Geloof in jezelf en laat een ander je niets wijs maken, over wat jij moet doen of wat jouw doel of leven niet dient. We moeten veel minder, dan dat we aangeleerd krijgen of wat we door onze ervaringen als waarheid hebben aangenomen. Als je kunt zien dat je iets kunt doen aan jou situatie of jou leven, wat zal groeien als je begint met je persoonlijke ontwikkeling, staat niets je meer in de weg.

Alle stress, zorgen en moeten die we hebben, begint bij een enkele gedachte, die zich uitbreidt tot hele dialogen in je hoofd. Dit mondt uit in stress, zorgen, angst, moeten, zelf opgelegde dwang en noem alle dingen die ons zo bezighouden maar op. Begin met het aanpakken van je denken dan maak je al direct grote stappen naar een fijner leven.

Een stukje geruststelling, het pad zal wellicht lang zijn, maar o zo mooi om te bewandelen. Je krijgt er een hoop (rust) voor terug.

Tot slot

Zoals je het mooie gifje hierboven al ziet, gaat het erom dat je gewoon start. Je in ieder geval voornemen je leven ten positieve te veranderen, als je leven niet fijn aan voelt door stress, zorgen of al dat moeten. Er is genoeg te ontdekken en er zijn genoeg tools om je te helpen. Pak vast wat je leuk of interessant vindt en ga ervoor. Je bent nooit te jong of te oud om te beginnen met persoonlijke ontwikkeling als je het leven niet leid, dat je wilt leiden.

Er zijn veel meer keuzes en mogelijkheden, dan die we nu zien of eigenlijk (helemaal) niet zien.

Begin je weg naar een leven zonder zorgen of stress

Klik op de knop om naar de e-cursus Nooit meer zorgen of stress van Frank de Moei te gaan

Ga DIRECT naar de cursus toe!

Foto’s van pixabay.com en canva.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *