Mijn persoonlijke ontwikkeling?

Wat kan het jou brengen?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Mijn persoonlijke ontwikkeling

Mijn persoonlijke ontwikkeling wil ik als leidraad gebruiken in dit artikel om je een beetje inzicht te geven. Inzicht in wat je zelf zou kunnen gaan doen als je hierin iets wilt gaan doen. Als je intussen door hebt gekregen dat het leven anders kan en mag.

Als je op deze pagina terecht bent gekomen, omdat je op zoek bent naar persoonlijke ontwikkeling doormiddel van opleidingen met diploma’s, dan zal je dat hier niet vinden. Maar dat neemt niet weg dat je een kijkje zou kunnen nemen in wat ik hier schrijf. Gezien de persoonlijke ontwikkeling die ik hier bedoel, het werken aan je innerlijke zelf is. Wat rust en balans creëert wat vele al lang niet meer ervaren in dit “drukke” en gestreste leven.

Waarbij vele ook denken dat door veel te leren en hierdoor een betere betaalde baan te krijgen, men hier rust en balans mee creëert. Dit zal gerust tijdelijk zo voelen, maar zal snel weer wegebben. Het gaat hierin om rust te vinden bij jezelf, rust die je kunt blijven houden. Zonder dat je van alles buiten jezelf gaat zoeken om die rust maar te vinden.

Inhoudsopgave

Een kijkje in mijn persoonlijke ontwikkeling

Als inleiding wil ik je vertellen, dat mijn persoonlijke ontwikkeling al een aantal jaar bezig is en dit nog jaren door zal gaan. Waarom? Het voelt goed om bezig te zijn met jezelf vanwege die rust en balans die je er voor terug krijgt. Wellicht heb je in mijn verhaal gelezen waar ik vandaan kom en waar ik me zoal mee bezig heb gehouden en waar ik mij nu nog mee bezig houd. Wellicht schrikt het je af dat ik en vele andere mensen die bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling al jaren bezig zijn. En denk je dat het jaren duurt voordat je je beter gaat voelen.

Maar ik kan je vertellen dat als je eenmaal de stap zet, om met jezelf aan het werk te gaan je al heel ver bent. Met je eerste stap ben je al veel verder dan menigeen die blijft hangen in de situatie die ze niet prettig vinden. Het leven dat stressvol is, niet fijn voelt en men zichzelf niet accepteert.

Wat als ik het anders had gedaan?

Ja achteraf gezien had ik het helemaal anders kunnen en mogen doen. Achteraf had ik veel eerder moeten starten, dan had ik al eerder gelukkig geweest. Zo ben je vaak bezig in je hoofd, ook ik had dit. Had ik maar.., waarom heb ik niet.., misschien later als ik.., het is de schuld van.., als ik dat heb dan.., en ga zo maar door. Op het punt waar ik nu ben, vraag ik mij dit niet meer af, het is niet nodig. Want intussen zie ik dat alles komt zoals het komt en het is maar hoe je ernaar kijkt.

Maar dan ga ik misschien wel erg snel.

Voordat we doorhebben dat het anders mag, zijn vele mensen (zoals ik) jaren verder. De één ontwaakt eerder dan de ander, maar meestal duurt het een behoorlijke tijd voordat we dit echt in gaan zien. En hoe je het went of keert, iedereen maakt dit mee. iedereen moet eerst door hun “moeilijke” leven heen. En voor iedereen is dit leven anders. Van ogenschijnlijke makkelijke levens tot begrijpelijke moeizame levens. Sommige worden helemaal niet wakker, anderen zoals jij hebben het gevoel dat er meer is dan hetgeen we voorgespiegeld krijgen.

Op het moment dat je dat gevoel aandacht geeft, het niet meer ontkent, hier dan ook wat mee wil gaan doen. Liggen er mooie dingen in het verschiet. Je gaat op weg om het drukke, gestreste, doelloze leven de rug toe te keren. Op weg naar een leven met rust en balans, waar geluk een deel van is.

Iedereen raakt vanaf het begin beschadigd

En met ogenschijnlijk makkelijke levens bedoel ik, dat het van buitenaf een onbezorgd gezin/jeugd lijkt. Waarbij je het gevoel hebt, dat je dat ook echt hebt gehad, zo dacht ik dat namelijk ook. Maar door de onbewustheid en goed bedoelde opvoeding, men toch ernstig beschadigd is. Misschien klinkt dat raar, maar iedereen is beschadigd in zijn prille jeugd. Waarvan je nu misschien nog denkt, maar daar heb ik geen last van?

mijn persoonlijke ontwikkeling

En laat in deze wel duidelijk zijn dat dit geen verwijt is, of dat iemand schuldig is in deze. Gezien onze ouders het veelal goed bedoelen, maar zij zelf ook al beschadigd zijn door hun ouders. En zo hun ouders, door hun ouders en ga zo maar door. Dit klinkt natuurlijk raar en wellicht hard, maar bedenk voor jezelf maar eens situaties thuis, die jij heel graag anders had willen zien of had willen doen. Of waarom dat, onbegrijpelijk voor jou, niet mocht?

Jou ideeën verschilde van jou ouders en het werd op dat moment toch opgedrongen of jou ontnomen, waarom? Ik heb het hier niet over het feit dat er beslissingen zijn genomen of leerprocessen zijn gebruikt om jou voor gevaar te beschermen. Lees kokend water, oversteken van de straat en/of snoepjes aannemen van vreemden. Om maar wat voorbeelden te geven.

Het gaat natuurlijk niet alleen om de ouders

Het is natuurlijk ook niet zo dat alles bij onze ouders ligt, al ligt hier wel onze basis. Als we eenmaal losgelaten worden in de maatschappij, komen er nog vele ervaringen bij. Ervaringen die ons kunnen versterken, maar ons ook verder beschadigen. Ook dit gebeurd meer dan je zult denken. Denk maar aan de dingen die jou gedwongen geleerd worden. Dingen die je helemaal niet interessant vind of waar je het niet mee eens bent. Denk maar aan het pispaaltje van de klas (of dat je die was), dat je wel merkkleding moest hebben om bij dat groepje te mogen horen. Of dat de hele klas gestraft wordt omdat één of twee mensen niet willen luisteren. Wat voor beeld geeft dat jou?

Deze situaties die we meemaken zorgen dat wij een bepaalde kijk op het leven krijgen. Doordat we dingen gaan aannemen en het tot onze overtuigingen maken. Alleen al deze aannames en overtuigingen zijn uiteindelijk niet van ons, maar gaan ons uiteindelijk toch wel dwarszitten, al voelt dat wellicht (nu) nog niet zo. Zodoende kom je op een punt dat je op de achtergrond het gevoel krijgt dat er meer is dan hetgeen je ziet/aangenomen hebt. Vervolgens begint het te knagen, weet je niet goed waar het vandaan komt. Waar je dan uiteindelijk moet beginnen om dit in te gaan zien of te begrijpen waar het allemaal vandaan komt.

Jouw zelfontwikkeling

Op het moment dat je dit soort dingen kunt inzien, ben je in wezen al bezig met je persoonlijke ontwikkeling. Zo kun je misschien begrijpen waar de vraag wie ben ik vandaan komt. Omdat er zoveel overtuigingen en aannames bovenop je eigen persoontje liggen, ben je kwijtgeraakt wie jij eigenlijk zelf bent of wie je zou willen zijn.

Doormiddel van hulp en tools zal je dan gaandeweg naar je kern terugkeren. Om van daaruit weer op te klimmen en vrij te zijn van alle ballast die jou niet toebehoort. Zoals alle overtuigingen die we gaandeweg voor waar aangenomen hebben. Deze los te kunnen laten en zo ons eigen ongedwongen beeld te kunnen vormen op dit leven, jouw leven.

Zo kunnen we uitgroeien tot een persoon die zich vrij voelt, vrij is van zorgen en stress en weer kan genieten van het leven.

Persoonlijke ontwikkeling tools

Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat er zoveel hulp aangeboden wordt en er tools zijn, om jou op je weg te helpen. Of je nou naar een coach, sjamaan of ceremonie wilt gaan. Je een cursus als nooit meer zorgen of stress, zoals hieronder wilt gaan. Of je kennis en/of hulp uit, films, YouTube of zelfhulpboeken haalt. Zolang je het maar doet uit eigen vrije keuze en omdat je het interessant vindt en graag verder wilt komen.

Ikzelf ben naar natuurkundige therapeuten en coaches geweest. Ik ben naar Ayahuasca en Huachuma ceremonies gegaan. Ik heb boeken gelezen en veel interessante films, ook op YouTube bekeken. En stuk voor stuk heb ik deze dingen gedaan op gevoel en interesse. Alles met de vragen, wat kan het mij brengen? Wil ik dit graag doen? en wat zegt mijn gevoel? Al kwam voor mij het luisteren naar gevoel pas in een later stadium, omdat ik mijn gevoel en intuïtie was kwijtgeraakt.

Alles wat ik gedaan heb bracht mij weer dichterbij, naar waar ik heen wilde. Al was voor mij ook niet altijd duidelijk waar ik naar toe wilde, maar werd dat vanzelf elke keer weer duidelijk.

Tot slot

Alles wat je in dit leven doet, doe je uit je eigen vrije keuze. Als je beseft dat je die vrije keuze hebt, kun je mooie keuzes voor jezelf (gaan) maken. Blijven zitten en wachten op betere tijden, gaat je niet brengen naar waar jij naar verlangt of waar jij naar toe wilt. De keuze maken om jezelf persoonlijk te ontwikkelen en de stappen daartoe zetten, brengt je daar wel.

Ik zeg, op naar de Verbeterde Ik en pak jou leven weer terug!

Begin je weg naar een leven zonder zorgen of stress

Klik op de knop om naar de e-cursus Nooit meer zorgen of stress van Frank de Moei te gaan

Ga DIRECT naar de cursus toe!

Foto’s van pixabay.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *