Geniet jij van je leven?

Zo kun je dat weer gaan doen!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Geniet van je leven

Geniet van je leven, punt! Het zou mooi zijn als we dan ook klaar zijn en jij gaat genieten van je leven. Maar helaas lukt ons dit niet, niet gemakkelijk of helemaal niet (meer). In dit artikel gaan we hier dan ook weer een begin mee maken, met hoe jij weer meer kunt gaan genieten van het leven. Door ons drukke leven en met alles wat we tot nu toe ervaren hebben, hebben we vaak geen rust meer in ons hoofd.

En als we geen rust meer hebben in ons hoofd, dan is er geen rust in ons leven. En bij aanhoudende onrust creëren we onbalans en uiteindelijk zorgen en stress. Als je hier vervolgens in op gaat, kun je uiteindelijk niet meer omgaan met de stress. Hierdoor ontstaan allerlei nare problemen en klachten en ervaren we het leven als niet meer leuk. Maar zover willen we niet komen of willen we hier weer vanaf en willen we weer gaan genieten van het leven. Lees je mee!

Inhoudsopgave

Maar eerst dit

Voordat we verder gaan, kijk dan eerst even naar de foto linksboven en lees wat er staat.

“TAKE IT EASY!”

Mooier kunnen we eigenlijk niet beginnen, je maakt het jezelf namelijk al moeilijk genoeg. Hoe ik dat bedoel? We hebben het druk! Veel van de mensen die je tegenkomt en spreekt, hebben het vaak over dat ze het druk hebben. En naar alle waarschijnlijkheid antwoord je terug dat ook jij het druk hebt. Het lijkt wel alsof het de bedoeling is dat je het druk moet hebben, alsof het normaal hoort te zijn.

Maar besef je dit. Als we 24 uur in een dag hebben en ongeveer 8 uur slapen, waar hebben we het dan 16 uur druk mee? Of kunnen we toch een beetje inzien, dat we ons druk maken, dat je niet geniet van je leven. En als je er na wat zelfonderzoek achter komt, dat dit toch echt zo is dat je 16 uur druk bent. Is het slim om hier voor je zelf verandering in te gaan brengen. Waarom, zal je je afvragen? Dit is niet iets wat je volhoudt en dit is niet de bedoeling van het leven. Kijk maar om je heen naar hoeveel stress er heerst, hoeveel mensen een burn-out hebben of in een depressie zitten.

De tijd vliegt

Want voor je het weet vliegen de dagen, weken en maanden voorbij en geniet je (totaal) niet van je leven. Dus probeer voor jezelf eens op een rijtje te krijgen, waar je het zo druk mee hebt. Zodat je hier wat aan kunt en vooral wilt veranderen. Vergeet niet, je hebt altijd keuzes! Misschien zie je die nu even niet, maar je hebt toch echt je leven in eigen handen. Laat de teugels meer los, leer de controle los meer te laten, als je iemand bent die de controle graag wil houden.

Mocht je dan ook meer inzichten willen hebben, dan nodig ik je uit om na dit artikel nog lekker even rond te neuzen op Verbeterde Ik. Hier vind je meer blogs over onderwerpen en inzichten, over hoe je je leven zelf kunt oppakken en omdraaien naar een ontspannen en fijn leven.

Voor nu, laten nu samen dan eens kijken of we hier al langzaamaan wat verandering in kunnen brengen. Qua weer leren genieten bedoel ik dan. Lees je lekker mee?

Even voorbereiden

Voordat je verder gaat met lezen, gaan we eerst het volgende doen. Zorg dat je het artikel op een comfortabele plek verder gaat lezen, heb je geen comfortabele plek, ga hier dan eerst even naar toe en lees dan het artikel verder. Dan pak je eerst even wat drinken, drinken waar je nu even zin in hebt, wat je echt even lekker vind. Een bak koffie of een lekkere thee, het maakt niet uit wat je pakt. Pak als je trek hebt ook even wat lekkers om te eten. Een stuk fruit of fruit bowl, een lekkere graanreep of wat noten, ook dit maakt niet uit, als het maar iets is wat jij lekker vindt.

Ga dit nu maar even doen en als je klaar bent, kom je weer zitten in een lekkere stoel of bank, ga comfortabel zitten en gooi misschien even je benen lekker omhoog. Zet je je lekkers even binnen handbereik neer en ga verder met lezen. We laten het niet koud worden, we gaan er namelijk mee aan de slag.

Op het moment van schrijven heb ik er ook even een lekkere kamille thee bij gepakt, om zo hier en daar even dat rustmoment te pakken, heerlijk. Voordat je verder gaat met lezen, mag je nog even het volgende doen. Ga ontspannen zitten, Voel even vanaf je voeten tot aan je kruin of je lichaamsdelen ontspannen zijn. Even met je aandacht bij je voeten en langs je schenen, bovenbenen omhoog, via je buik naar je borst en armen, naar je nek en hoofd.

Als je ergens voelt dat je gespannen bent, ontspan dit dan en gaan we verder met lezen.

Geniet van je leven

We zijn nu lekker ontspannen aan het lezen, we zitten goed en comfortabel. Voel tijdens het lezen nog een aantal keer of je nog helemaal ontspannen bent. Het zal je namelijk niet meteen lukken om te ontspannen blijven. En als dit al wel lukt, hoe voelt dit dan nu voor jou? Voelt het fijn om even te ontspannen? Even dat moment voor jezelf, het moment dat je niet vaak even “pakt”.

Want dat vergeten we vaak door alle “drukte” die we hebben en door de drukte in ons hoofd, denken we er niet bij na. Zo blijven we in dat cirkeltje zitten en gaan we dingen plannen om te ontspannen. Maar het leuke is dat je kunt beginnen te ontspannen met de kleine dingen die het leven biedt, die je jezelf bied. Je hoeft er namelijk niet voor weg, je kunt het zo doen, elk moment genieten! Hoe dan vraag je? Je bent het nu al aan het doen, een momentje ontspannen lezen.

Ben je nog ontspannen?

Als je niet meer ontspannen bent, ga je je lichaam weer even langs. En als je dan weer of nog ontspannen bent, leggen we de telefoon of tablet of waar je dit artikel ook op aan het lezen bent nu even weg en doe je het volgende. Pak even je drinken en je eten en als je dat hebt en doe je even het volgende. Ga er echt even voor zitten en neem een slok van je drinken en/of een hap van je snack en geniet even van wat je proeft. Alleen maar even bezig zijn en je aandacht houden bij het eten en drinken. Neem hier even de tijd voor en proef echt eens wat je eet en drinkt.

En met echt proeven bedoel ik, dat je je aandacht alleen maar bij het eten en drinken houdt en ontspan. Ruik eerst even aan je drinken of eten voordat je een slok of hap neemt. Ruik de heerlijke geur van wat jij lekker vind. Neem dan een slok van je drinken, voel en proef hoe het smaakt en hoe het in je mond speelt en hoe het naar binnen gaat. Hetzelfde doe je met het eten wat je in je mond stopt. Proef hoe het smaakt en hoe het voelt in je mond en geniet ervan.

Doe dit nu maar even, maar neem er wel de tijd voor en dan zie ik je zo terug.

Weinig aandacht

Hoe voelde dat nou voor jou? Even die totale aandacht voor iets wat jij leuk vind om te doen. Even lezen en genieten van wat jij lekker vind om te eten en drinken. Als dit niet (helemaal) is gelukt, raad ik je aan om het dit eens vaker te doen. Zitten, ontspannen en genieten in volle aandacht van de kleine dingen. Doe dit met je ontbijt, je lunch en/of diner. Even in volle maar ontspannen aandacht ruiken voordat je een hap of slok neemt en dan in volle aandacht de hap nemen. Of pak er weer even een interessant artikel of boek bij met wat te drinken en/of eten, er hoeft natuurlijk niet altijd eten of drinken bij. Het gaat om het idee ontspannen en met aandacht te doen wat jij even leuk vind om te doen.

Zo kun je jezelf weer leren te gaan genieten. Begin klein en dan kun je je ook meer en meer focussen op de grotere dingen. Zo kun je op die manier dan ook meer genieten van een dagje weg. Meer ontspannen en in volle aandacht dat dagje beleven. Maak het jezelf niet te moeilijk, we maken het leven al serieus genoeg, geniet van je leven.

Tot slot

In de hoop dat ik je wat inzicht heb kunnen geven in hoe je vanaf de kleine en simpel ogende momenten, weer meer kunt gaan genieten. Kun je dit zelf steeds meer gaan toepassen in je leven. Dit doe je vooral door veel meer in het moment te gaan leven. Het genieten van het moment. Het hoeft niet moeilijk te zijn, je hoeft het alleen weer even te zien, hoe of waar(mee) je dat kunt doen of hoe je dit kunt gaan bereiken. In ontspannen aandacht even doen wat jij leuk vind.

Ik zeg geniet van je leven!

Begin je weg naar een leven zonder zorgen of stress

Klik op de knop om naar de e-cursus Nooit meer zorgen of stress van Frank de Moei te gaan

Ga DIRECT naar de cursus toe!

Foto’s van pixabay.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *