Wat is Yin Yang?

Yin Yang is een filosofisch concept in een poging het natuurlijke proces van onophoudelijke verandering te verklaren, aan de hand van twee tegenstellingen. Hierin is Yang het actieve deel als bijvoorbeeld beweging of verhitting zijnde. Yin is hierin het passieve deel zoals rust, roerloosheid of koude.

Om een idee te geven, Yang is de door de zon beschenen helling van een heuvel. Waarin Yin de schaduwzijde van de heuvel is. Hierin is licht en warmte tegenover schaduw en koelte te herkennen. Zo kunnen we alle tegenstellingen die we kennen zien als Yin en Yang zoals bijvoorbeeld mannelijk/vrouwelijk, dag/nacht, water/vuur, hemel/aarde, liefde/haat, overvloed/gebrek enz, enz.

Het is daarbij dat Yin en Yang niet recht tegenover elkaar staan, maar dynamisch zijn. Zoals bijvoorbeeld bij iedere inademing, volgt een uitademing. Net zoals de dag na de nacht volgt enzovoort. Dit is ook te zien aan het symbool, de scheidingslijn is als een golf en niet rechtlijnig.

Het één kan ook niet bestaan zonder het ander, er bestaat geen boven zonder beneden of herfst zonder winter. Beide zijn nodig voor balans in jou en in de wereld.

Wat is Yin Yang?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *