Wat is acupunctuur?

Acupunctuur hoort bij de traditionele Chinese geneeskunde en is een alternatieve geneeskunde, waarbij men dunne naalden op bepaalde plekken in het lichaam steekt. De naalden worden zeer gericht in de energiebanen (meridianen) die over en in ons lichaam lopen gestoken, om zo energie naar meridianen te laten lopen waar de energie minder stroomt. Door verstoringen zal een meridiaan minder energie gaan geven aan onze organen. Energie die nodig is om de delicate balans in ons lichaam optimaal te houden.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur bestaat naar verluid al meer dan 3000 jaar en is ook gebaseerd op de holistische visie, wat inhoudt dat de mens met zijn lichaam en geest, in zijn omgeving als één geheel wordt gezien. De ontwikkelingen op het geestelijke, lichamelijke en emotionele vlak van jou als persoon, beïnvloeden elkaar voortdurend.

Indien hier een verstoring in optreedt, raakt onze energiehuishouding uit balans. Als deze onbalans lang genoeg duurt, kan dit leiden tot ziekten of allerlei uiteenlopende klachten. Hierin tracht de acupuncturist de balans weer te herstellen. Acupunctuur brengt het lichaam in een situatie waardoor het sneller kan genezen. Ook werkt acupunctuur preventief en heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens.

Acupunctuur helpt bij vele klachten die men ervaart. Het grote voordeel van acupunctuur is dat de behandelingen nagenoeg geen bijwerkingen kent. Tijdens en na een behandeling voelt men dat de energie anders aanvoelt in en om het lichaam, wat als zeer prettig wordt ervaren. En omdat bij een acupunctuurbehandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, zult je je fitter en gezonder, beter in je vel gaan voelen. 

De naalden die gebruikt worden zijn niet te vergelijken met injectienaalden. De naalden die gebruikt worden zijn vele malen dunner, waardoor je de naalden niet of nagenoeg niet voelt wanneer men deze toedient. De naalden blijven meestal gedurende de behandeling in het lichaam zitten, tot de behandeling klaar is.

Acupunctuur kan jou helpen bij allerlei soorten klachten en ziektebeelden. Verschillende onderzoeken tonen aan dat een acupunctuur behandeling kan helpen om de pijn te verzachten en bepaalde ziektebeelden te behandelen. Het wordt onder andere veelvuldig toegepast bij hoofdpijnklachten, gewrichtsklachten, rugklachten, gynaecologische klachten waaronder menstruatieproblematiek, vermoeidheidsklachten, maag-darm klachten en nog vele meer.

Ook wordt acupunctuur toegepast bij hart- en vaatziekten, allergieën, psychische klachten waaronder burn-out, angst en depressie, huidaandoeningen, neurologische klachten en stoppen met roken. Voor meer informatie over een behandeling voor jou klachten, kun je altijd terecht bij een acupuncturist bij jou in de buurt.