Wat als je niet lekker in je vel zit!

Hoe gaan we dan wel goed in ons vel zitten?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Lekker in je vel

Wat als je niet lekker in je vel zit!

Allereerst, wat betekent lekker in je vel zitten? Lekker in je vel betekent dat je je goed voelt in lichaam en geest. Er is rust en balans in het hoofd, je voelt je fit en hebt genoeg energie om fijn de dag door te komen. Je komt uitgerust je bed uit, je gedachtes zijn positief en je gaat de dagelijkse uitdagingen niet uit de weg. Met dagelijkse uitdagingen bedoel ik, werkdruk, gezinsdruk, je bent niet onzeker en hebt zelfvertrouwen om de dag te gaan beleven.

Als 1 van deze elementen langere tijd mist raak je uit balans en voel je je op den duur niet prettig. Je hebt wellicht minder energie en/of er is onrust in het hoofd. Uiteraard kan dit wel eens gebeuren als je een keer slecht slaapt of als er even wat tegen zit. Maar als we dit langere tijd hebben, ervaren we uiteindelijk ook stress. Als we lekker in ons vel zitten kunnen we goed omgaan met stress, zijn we geestelijk veerkrachtig en lichamelijk sterk en fit.

Het klinkt heel simpel maar voor een hoop mensen en zeker in de tegenwoordige tijd, is dit niet de normaalste zaak van de wereld dat je je lekker in je vel voelt. We hebben (beide) een drukke baan, een druk sociaal leven en/of een druk gezinsleven. Hierdoor is er weinig tijd voor quality time met ons gezin, laat staan met onszelf.

Inhoudsopgave

Quality me-time

Met quality time bedoel ik, leuke tijd voor jezelf of met elkaar, even uit de sleur. Een hobby, een bos of strand wandeling, een leuk en goed ontspannen gesprek, samen op pad of spelletjes doen. Spelletjes doen klinkt kinderlijk, maar is ook gewoon leuk om als volwassenen onder elkaar te doen. Of simpelweg gewoon helemaal even niets doen!

Even helemaal niets doen is tegenwoordig al helemaal een no go, probeer het maar eens uit. Ga eens zitten en doe eens helemaal niets. Vaak lukt dat 1 á 2 minuten daarna “moeten” we wat doen. Helemaal niets doen is namelijk zonde van de tijd, vinden we. In feite is dit onrust, niet de rust om even bij jezelf te zijn of even iets voor jezelf doen.

Met dit gegeven kun je je zelf afvragen, zit ik dan wel lekker in mijn vel?

Je zit niet lekker in je vel en nu?

Op het moment dat je in kunt zien dat je niet lekker in je vel zit, dan mag je hier aan gaan werken. Ik zeg mag omdat je niets moet, maar wil je weer lekker in je vel gaan zitten dan is dat wel het mooist om dat te doen. Voel je je ongelukkig, ben je depressief, heb je geen energie of is het druk in je hoofd?

Je kunt sowieso beginnen met tijd voor jezelf vrij te maken en daarmee jezelf even te onttrekken aan de dagelijkse “sleur.” Zorgen voor me-time is zorgen voor jezelf. Vaak wordt hier op gereageerd met, waar haal ik de tijd vandaan, ik heb het veel te druk, teveel afspraken of we zijn veel te moe.

Over het algemeen zijn we dan ook heel vaak bezig om een ander te “plezieren.” Ik zeg plezieren tussen aanhalingstekens omdat we uiteraard ook onze verantwoordelijkheden hebben ten opzichte van bijvoorbeeld, als we die hebben, ons gezin. Kinderen hebben onze zorg en aandacht nodig, dus kun je niet praten over plezieren.

Anderen plezieren en jezelf aan de kant zetten

Met andere plezieren bedoel ik bijvoorbeeld, nog even extra je best doen op het werk voor je collega of opdrachtgever, terwijl we eigenlijk al zelf genoeg te doen hebben. Toch maar even langs de familie of vrienden, want die hebben we al zo lang niet gezien, of zelfs in sommige gevallen waarin het van je wordt geacht/verwacht.

Niet lekker in je vel en nu?

Wellicht makkelijker gezegd dan gedaan, maar ga op je werk een tandje minder hard en richt je alleen op je eigen werk. Je komt minder moe thuis waardoor er ruimte ontstaat om ergens even wat tijd voor je zelf te vinden. Of zeg gewoon die afspraak eens een keertje af of spreek helemaal niet af.

Heb je echt zo een drukke baan, dan kun je je zelf afvragen of het de moeite wel loont om die baan te blijven behouden. Vele zijn je voor geweest en kunnen je vertellen dat je dat namelijk niet volhoudt. Op een gegeven moment zegt je lichaam en/of geest, dit is genoeg en dan sta je ernaast. Dit gaat vanzelf als we gaan negeren dat we niet lekker in ons vel zitten en gestrest zijn.

Concentratie verlies, dingen niet goed kunnen onthouden tot aan depressies en burn-outs, het zijn allemaal dingen die anderen gebeuren, mij niet. Helaas is dit een illusie en kan dit ook zeker jou gebeuren. Zonder dat je het eigenlijk door hebt dat je daar tegenaan gaat lopen, omdat je intussen hebt aangenomen dat dit jou leven is.

Hoe ga je werken aan jezelf?

Werken aan jezelf kan op vele vlakken en op vele manieren. Op het pad van natuurkundige genezing, spiritualiteit, bewustwording, coaches en de juiste voeding, kun je op zoek gaan naar de oorzaak van wat jou bezig houdt. Waarom je bijvoorbeeld depressief, ongelukkig bent of ziekte en zeer hebt, gezien dit ook een teken is dat je niet lekker in je vel zit.

Via deze weg ga je op zoek naar de oorzaak en ben je niet bezig met gevolgbestrijding met medicijnen. Heel even gebruik maken van medicijnen is soms onoverkomelijk of noodzakelijk op dat moment en zeker niet erg, indien men zich maar bedenkt dat het een diepere oorzaak heeft en men hiermee aan de slag mag gaan. Er is meer te genezen en kwalen zijn meer te verminderen, dan dat men voor mogelijk houdt, als men aan het werk gaat met zichzelf.

Veel ziekte en zeer, geestelijk maar ook zeker lichamelijk, ligt ten grondslag aan hoe jij je voelt in je hoofd, hoe “zwaarder” jij denkt hoe groter de kans op uiteindelijke lichamelijke onbalans. Daarbij wordt ook de voeding enorm onderschat in onze huidige samenleving, nog veel meer als je zou denken.

Met de juiste hulp en ook heel belangrijk de hulp die het beste bij jou voelt en past, kan jou weer tot grote hoogte brengen tot wie jij in wezen mag zijn. De juiste hulp is belangrijk omdat je ook wel beste hobbels kunt tegen komen, die je liever niet onder ogen had willen komen. Maar als je hier open in staat en durft te zien als lessen, dan sta je er al goed voor jezelf voor.

Vind je het misschien leuk om het artikel als video te zien of te beluisteren, zie dan deze video.

Wat is er in de wereld aan zelfontwikkeling of bewustwording?

De onderstaande lijst is slechts een greep uit vele mooie methodes, die men zou kunnen aanpakken om aan jezelf te gaan werken.

Ayahuasca ceremonie

Bij een Ayahuasca ceremonie drink je een thee getrokken van een liaan en bladeren uit Peru, waarna je een innerlijke reis begint. Het verandert je bewustzijnstoestand, zo wordt het mogelijk om op een zeer intense manier te reflecteren op jezelf en op je leven tot nu toe. In deze reis wordt je getoond waar jij je op dit moment, veelal onbewust mee bezighoud of waar er blokkades zitten. Hier kun je dan voor jezelf mee aan de slag.

San pedro

Een San pedro (Huachuma) ceremonie, is een ceremonie waarbij je de thee drinkt van een cactus ook uit onder andere Peru. Deze drank opent ook poorten om je diepere inzichten te geven, het geeft je het vermogen om verder te kijken dan wat je ogen en verstand nu waarnemen.

PSYCH-K®

PSYCH-K® is een uniek en krachtig proces om je onderbewuste geest te her programmeren. Op een gemakkelijke manier kun je hiermee stress en stressvolle emoties loslaten naar ontspanning en innerlijke rust. Deze methode is ontwikkeld door Robert M. Williams M.A..

LIVE THE CONNECTION®

LIVE THE CONNECTION® is een zeer krachtige methode om alle vormen van stress in je leven weg te nemen. Tijdens de workshops leer je eenvoudige stappenplannen om snel en diepgaand te ontstressen. Je pakt persoonlijke moeilijkheden aan, je verbetert je relaties én uiteindelijk je gezondheid doordat de stress uit je lichaam verdwijnt. Deze methode is ontwikkelt door Marina Riemslagh.

Vipassana

Vipassana betekent letterlijk ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’, het is een van India’s oudste meditatietechnieken. Deze Meditatie techniek wordt onderwezen in een 10-daagse cursus die je mag volgen in een klooster. Tijdens deze cursus leer je de basis van deze meditatie techniek en oefen je voldoende om daadwerkelijke resultaten te behalen.

En nog vele vele andere mooie en liefdevolle methodes. Zo ook mooie boeken of (online) cursussen. Zoek en kijk wat jou interesseert of wat je leuk vind om te gaan doen.

Klein stukje over voeding

Daarbij is bewustwording ook het zien en weten wat je eet. Ons lichaam is 24/7 bezig met miljoenen processen, waaronder regenereren. Wist je dat je elke keer een nieuw lever of ander orgaan krijgt. Elke onderdeel van je lichaam wordt, elk in zijn eigen tijdsduur opnieuw aangemaakt, geregenereerd. Hier zijn bouwstoffen voor nodig, goede bouwstoffen. Deze bouwstoffen krijg je binnen via het eten van voeding en drinken van water.

Als deze voeding niet de goede voeding is en dus niet de juiste bouwstoffen bevat, kun je je misschien wel voorstellen dat het lichaam onder andere niet goed meer kan “bouwen.” Wanneer iets niet goed opgebouwd wordt, stort uiteindelijk in elkaar. Dus krijgt men, die wij zien als “onschuldige” kwaaltjes, gaatjes in de tanden/kiezen omdat we een zwak gebit zouden hebben, pukkeltjes omdat het erbij hoort, een griepje of misschien wat bultjes en roepen we ook heel vaak bij “kwaaltjes”, tsja dat hoort nou eenmaal bij ouderdom, enzovoort, enzovoort. Het lichaam is in onbalans en als de onbalans maar lang genoeg duurt, kan dat uiteindelijk uitmonden in serieuze kwalen waarbij organen en/of processen gaan falen en er ziekte ontstaat.

Tot slot

Laat je nu niet afschrikken en denken, voor mij is het toch te laat, want niets is minder waar. Het lichaam is heel goed instaat zichzelf te helen mits er goede bouwstoffen binnenkomen en ons geestelijk welzijn positief is ingesteld. Als de schade te groot is en er teveel is aangetast is het nog steeds mogelijk om de schade verder te beperken en je gezondheid te verbeteren. Zodat je je weer een stuk beter kunt gaan voelen.

Het belangrijkste van dit alles is de bereidwilligheid en de durf om aan jezelf te willen werken. Althans als je inziet dat er iets is om aan te werken. Maar als je op deze site bent aangekomen, is dat al iets wat je voor je zelf doorhebt en dat is een mooi inzicht. Dus, niet lekker in je vel? Ga ervoor en begin met werken aan jezelf!

Hoe jij vandaag kan gaan werken aan je zelf!

Hoe jij kan gaan werken aan jezelf? Is door de stap te gaan zetten en jezelf een betere toekomst te beloven. Het is zeker mogelijk ook voor jou, zolang je maar wilt. Zoals men vaak genoeg zegt, waar een wil is, is een weg! En dat is het enige dat telt.

Begin je weg naar een leven zonder stress

Klik op de knop om naar de e-cursus Nooit meer zorgen of stress van Frank de Moei te gaan

Ga DIRECT naar de cursus toe!

Foto’s van pixabay.com en freepic.com

2 reacties op “Wat als je niet lekker in je vel zit!

 1. Dag Marco,

  Wat een schat aan ervaring heb je inmiddels opgedaan. En mooi dat je het op deze manier wil delen.
  Grappig, ik heb ook de PSYCH-K basic en advanced gedaan. Gelukkig(?) ken ik zelf de zwartheid die jij in je vroegere leven beschrijft niet, mijn weg gaat nu meer richting filosofie.
  Vind het leuk om je blogs te lezen, al heb ik nog wel wat in te halen geloof ik, want zo te zien ben je al een tijdje aan het schrijven 😉
  PS. Ken je het boek van Jan Geurtz ‘verslaafd aan liefde’ ? Volgens mij sluit dat mooi aan bij veel van de thema’s die je aansnijdt.

 2. Hallo Angél,

  Bedankt voor je leuke berichtje. Er is inderdaad een schat aan ervaringen opgedaan, die uiteraard iedereen in zijn leven opdoet.
  Het is afhankelijk van de ervaring, hoe we die beleven en hoe we hier vervolgens mee omgaan, wat je maakt tot wie je bent. Maar niet wie je hoeft te blijven, vandaar de zelfontwikkeling en bewustwording. Je hebt altijd de keuze om het anders te doen en onder andere heeft PSYCH-K mij daarin geholpen. Neemt niet weg dat de “zwarte” reis die ik zelf heb beleeft als zeer leerzaam ervoer/ervaar. Er komt steeds meer innerlijke rust en vrede in mij door alle stappen die ik heb gedaan en blijf doen. Het leren en ervaren houdt nooit op, dat is wat het leven is.
  Ook super leuk om te lezen dat je de blogs leuk vind. En ja ik heb al aardig wat geschreven en blijf dit ook lekker doen.
  Het boek wat je aanreikt ken ik niet, maar zal ik zeker even bekijken. Bedankt voor de tip.
  Ik wens je een mooie dag toe Angel!

  Warme groet, Marco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *